Kérdése van? Írjon nekünk: partnerprogram@austrotherm.hu

Menü

Rétegesen öltöztetett házak - Homlokzat

2021.12.03.
Hír

Télen mindig kapjuk a jótanácsot, hogy öltözködjünk rétegesen, mert úgy nem fogunk megfázni. De jó ötlet-e, ha a házunkra is több rétegben kerül fel a hőszigetelés? Nézzük meg, mi a helyzet az épület különböző szigetelendő részein.

A homlokzatokon korábban szóba sem került a két rétegű elhelyezés, de a hőszigetelés vastagságának növekedésével erre a lehetőségre is ki kell térni. A 4-5 cm-es vastag lemezek helyett ma már a 10, 12 vagy passzívházaknál akár a 30 cm vastag hőszigetelésre is lett kereslet.

Technológiai akadálya nincsen a 20-40 cm vastag homlokzati hőszigetelő lemezek legyártásának (jelenleg a hazai rekord 38 cm), és az egy vastagabb, vagy a két vékonyabb lemezből összerakott hőszigetelés ára sem tér el, ha az összvastagság azonos. A kétrétegű szigetelés viszont költségesebb, mivel a hőszigetelő lemezek egymáshoz ragasztása többlet anyagköltséggel és munkadíjjal jár. Ha mégis több rétegben kell felhordani a hőszigetelést (amit például a homlokzati díszítő tagozatok rögzítése is indokolhat), a két réteg egymáshoz ragasztására a cement bázisú ragasztók (a legtöbb ragasztótapasz ilyen) nem alkalmazhatók. Mivel egyik felület sem nedvszívó, a ragasztó nehezen, vagy egyáltalán nem köt meg. Jól alkalmazhatók viszont a poliuretán bázisú ragasztók, melyek nedvesség jelenlétében kötnek.

Lábazaton, talajba kerülő szerkezetek esetén is a fentiek szerint kell eljárni.

További információ alkalmazásokról és termékekről:

https://www.austrotherm.hu/alkalmazas/falak/homlokzati-hoszigeteles

https://www.austrotherm.hu/alkalmazas/falak/labazat-hoszigetelese

https://www.austrotherm.hu/alkalmazas/falak/pincefal-szigeteles

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszod!
A kérdéseket helyesen megválaszoltad!!

Hibás válasz!
Ellenőrizd a válaszaid!
Egy, vagy több kérdésre nem válaszoltál, vagy hibás választ adtál!

Kérlek jelentkezz be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszaid!

Milyen vastag az Austrotherm által legyártott legvastagabb homlokzati hőszigetelő lemez?