Kérdése van? Írjon nekünk: partnerprogram@austrotherm.hu

Menü

Nyáron is fontos a hőszigetelés (2.)

2022.05.18.
Default

A hosszú órákig tartó napsugárzás nyáron jelentősen átmelegíti a falakat, és mivel a falazóelemek jól tárolják a hőt, még este, vagy szellőztetés után is visszasugározzák a bennük felgyülemlett meleget. A megfelelő homlokzati hőszigetelés azonban a beérkező napsugarak és a hő jelentős részét visszaveri, így kevésbé melegszik fel otthonunk a kánikulában.

 

Nem csak magunknak teszünk jót

A saját komfortunkon és a rezsiköltségeink lefaragásán túl azonban van más vonatkozása is annak, ha a benti hőmérsékletet nem energia felhasználásával, például légkondicionálóval, hanem passzívan igyekszünk megteremteni. Felmérések azt mutatják, hogy a világ energiafelhasználása évről évre egyre növekszik, és a magyarországi előrejelzések alapján ez a pazarlás 2030-ra olyan szintet érhet el, amit a hazai erőműpark nem tud kiszolgálni.

 

A megnövekedett energiaigény okait nyáron túlnyomóan a kánikula miatt bekapcsolt légkondicionáló berendezésekben kell keresnünk, miközben a hőmérséklet hűtése többször annyi energiába kerül, mint a felfűtése. A belső hőmérséklet 1 fokkal történő csökkentése ugyanis akár háromszor több energiába is kerülhet, mint az 1 fokkal való felfűtése – amennyiben az ingatlan nincs megfelelően szigetelve.

 

Azzal, ha a légkondi helyett, vagy mellett inkább a falak megfelelő hőszigetelésébe fektetünk, nem csak saját bőrünkön, de pénztárcánkon is érezni fogjuk a hatást. Egy átlagos klímaberendezés akár havi 250 kWh-val is megnövelheti a család teljes áramfogyasztását, ami akár 10 ezer forint többletet is jelenthet. Ezzel szemben a szigetelés felfogható megtérülő befektetésnek is, mivel télen segíti a fűtést, nyáron a hűtést, így minden időben és évszakban megoldást nyújt a hőmérséklet-problémáinkra.

 

Mivel ez a lecke korábbi kampányunkhoz kapcsolódik, a kérdések helyes megválaszolása nem növeli az Ön pontszámát.

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszod!
A kérdéseket helyesen megválaszoltad!!

Hibás válasz!
Ellenőrizd a válaszaid!
Egy, vagy több kérdésre nem válaszoltál, vagy hibás választ adtál!

Kérlek jelentkezz be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszaid!

1. Nem megfelelően hőszigetelt épület belső hőmérsékletének 1 fokkal csökkentése akár háromszor több energiát igényelhet annak felfűtésénél.

2. Nyáron az otthonunk hőmérsékletét passzívan, tehát például klímaberendezés működtetése nélkül is hűvösen tarthatjuk.