Kérdése van? Írjon nekünk: partnerprogram@austrotherm.hu

Menü

Nyáron is fontos a hőszigetelés (1.)

2022.05.12.
Lecke

Hajlamosak vagyunk a hőszigeteléssel kapcsolatban csak a téli fűtési szezonra koncentrálni, amikor az elsődleges célunk az, hogy a szigetelőrendszer és a nyílászárók ne engedjék ki a benti meleget. Pedig a nyári kánikulában sem csak a ventilátorok és légkondicionálók használatával enyhíthetjük a hőséget. Egy kis odafigyeléssel akár le is cserélhetjük ezeket az energiagyilkos berendezéseket.

Ugyanúgy működik, mint télen

A szigetelés ugyanis nem csak egy irányba működik, és a forró napsugarat ugyanúgy kiszorítja, mint ahogy télen is megtartja a meleget a falakon felül. Ennek köszönhetően az otthonunk még a legnagyobb melegben is kellemes klímájú lehet. Persze önmagában a jó szigetelés nem elég – ha valóban alacsonyabb hőmérsékletet akarunk teremteni a házban, több tényezőre is oda kell figyelnünk.

 

Megfelelő homlokzati hőszigeteléssel jelentősen csökkenthetjük az energiaköltségeket télen-nyáron. A hosszú órákig tartó napsugárzás jelentősen átmelegíti a falakat, és mivel a falazóelemek jól tárolják a hőt, még este, vagy szellőztetés után is visszasugározzák a bennük felgyülemlett meleget. Különösen fontos tehát a hőszigetelés a panelépületek esetén, mert hiába a kereszthuzat vagy a légkondi, a falaink csak nagyon lassan fognak lehűlni.

 

Ez a hatás azonban könnyen elkerülhető, ha helyesen kiválasztott hőszigetelő anyagokkal védjük a házfalakat. Nem mindegy persze az sem, hogy milyen színű a vakolat, ugyanis a sötétebb színek jobban szívják magukba a hőt, mint a világosak. Ugyanígy rengeteget jelenthet a jó árnyékolás is, legyen szó külső vagy belső rendszerekről. Mindehhez persze olyan tényezőket is figyelembe kell vennünk, mint a ház tájolása, vagy a nyílászárók, árnyékoló elemek és a tervezett sötétítők helye és mérete.

 

A jól átgondolt és beépített árnyékolókkal ki tudjuk küszöbölni, hogy az ablakok közvetlen közelében az üveg közreműködésével túlságosan felforrósodjon a levegő. Ha az árnyékolóinkat jó időzítéssel engedjük le vagy fel, jelentősen előnyökhöz jutunk nem csak a belső klíma féken tartását, de még a rezsiköltségek csökkentését illetően is. A könnyűszerkezetes épületek esetében különösen fontos lehet a jó árnyékoló- és szigetelőrendszer hatékony összhangja, mivel a kis önsúlyú szerkezetek hőtároló képessége eltér a hagyományos építőanyagokétól, és hamarabb felmelegszenek.

 

A szigetelés mellett fontos az aktív légcsere is

A homlokzati hőszigetlelés legnagyobb előnye, hogy már a beérkező napsugarak és a hő nagy részét visszaveri, így azok a fal belsejébe nem is jutnak el. Megfelelő hőszigetelés mellett nyáron alkalmazhatjuk az úgynevezett fáziseltolódásos technikát, aminek lényege, hogy elnyújtsuk a falakon és a tetőszerkezeten beáramló hőhatásokat. Alkalmazása során a legfontosabb, hogy a napi legmagasabb hőmérséklet akkor érje el a lakrészt, amikor a külső hőmérséklet már elég alacsony ahhoz, hogy szellőztetéssel is ellensúlyozni tudjuk.

 

A mostanihoz hasonló kánikulában a külső falfelületek akár 70ºC-ra is felmelegedhetnek, de ha helyesen kiválasztott anyagú és vastagságú polisztirol szigetelést használunk, a falak belső felülete csak minimális mértékben fog emelkedni. És ha napközben a hőszigetelés nem engedi a falakat felmelegedni, éjjel sem fogunk forgolódni álmatlanul a falakból sugárzó hő miatt.

 

A homlokzat szigetelése mellett azonban több, a lakórészt határoló felületre is figyelnünk kell. A tetőterek hőszigetelése például kimondottan komplex probléma, mivel a nyári és a téli igények nagyon különböznek. A megfelelően vastag hőszigetelés önmagában nem elég, mert ha a kerámia tetőcserép és a belső burkolat között csak szigetelés lenne, akkor télen a lakásból felszálló meleg levegő kicsapódna a szigetelésben. Ez pedig rontja a hőszigetelő anyag szigetelési tulajdonságait, a felhasznált anyagokat pedig gyorsan tönkre tudja tenni.

 

Ezért gondoskodni kell a párazárásról is a belső tér és a szigetelés rétegei között. Azonban azt a párát is ki kell vezetni valahogy, ami mindezek ellenére mégis bejut a szigetelésbe – ezt azonban odafigyelő szellőztetéssel megoldhatjuk. Ugyanez vonatkozik a korszerű nyílászárókkal rendelkező házakra is, amelyek egyes esetekben „túl jól” zárhatnak. Akár annyira is, hogy mesterséges szellőztetésre is szükség lehet, lehetőleg hőcserélő beépítésével, hogy a nyári hűvös és a téli meleg ne távozzon az elhasznált levegővel.

Mivel ez a lecke korábbi kampányunkhoz kapcsolódik, a kérdések helyes megválaszolása nem növeli az Ön pontszámát.

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszod!
A kérdéseket helyesen megválaszoltad!!

Hibás válasz!
Ellenőrizd a válaszaid!
Egy, vagy több kérdésre nem válaszoltál, vagy hibás választ adtál!

Kérlek jelentkezz be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszaid!

1. A sötétebb színű vakolat a házon főleg nyáron előnyös, mert taszítja a meleget.

2. A homlokzati hőszigetlelés legnagyobb előnye, hogy a hő nagy részét visszaveri, így azok a fal belsejébe nem is jutnak el.