Kérdése van? Írjon nekünk: partnerprogram@austrotherm.hu

Menü

Mitől jó a hőszigetelés (1. tész)

2021.12.17.
Hír

Mi az a paraméter, ami legjobban érdekli a vevőt, ha a hőszigetelésről van szó? Természetesen az, hogy mennyire szigetel, vagyis a hővezetési tényező.

Azt, hogy mennyire vezeti a hőt egy anyag, a görög λ betűvel jelzett hővezetési tényező mutatja meg. Minél nagyobb ez az érték, annál jobban vezeti a hőt az anyag, vagyis mivel most a hőszigetelés a célunk, ezért az alacsonyabb értékek lesznek számunkra a kedvezőbbek. A hővezetési tényező azt mutatja meg, hogy mekkora hőmennyiség halad át az anyag egységnyi keresztmetszetén, egységnyi hőmérséklet különbség hatására időegység alatt. Egy olyan jó vezető anyag esetében, mint a réz vagy az alumínium, ez jóval száz feletti értéknek adódik, de a szigetelő anyagok esetében ennek töredéke: 0,02 – 0,05 között van. Ez a paraméter egy anyagjellemző, vagyis ideális esetben nem függ a termék vastagságától (az extrudált polisztirolhabok esetén a habosítógáz anyagától függően az egyes különböző vastagságú termékek hővezetési tényezője kis mértékben eltérhet).

Nem összekeverendő a hőátbocsátási tényezővel, ami már a szerkezetet minősíti, vagyis ahol jelentős eltérések lehetnek az egyes rétegek vastagságából adódóan. De ezt valamennyien pontosan tudjuk, hiszen a vastag hőszigetelés jobban szigetelt szerkezetet eredményez. Megjegyezzük, hogy a hőátbocsátási tényező is veszteség jellegű mennyiség, vagyis minél kisebb, annál jobb.

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszod!
A kérdéseket helyesen megválaszoltad!!

Hibás válasz!
Ellenőrizd a válaszaid!
Egy, vagy több kérdésre nem válaszoltál, vagy hibás választ adtál!

Kérlek jelentkezz be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszaid!

A hővezetési tényező azt mutatja meg, hogy mekkora hőmennyiség halad át az anyag egységnyi keresztmetszetén, egységnyi hőmérséklet különbség hatására időegység alatt

A hőátbocsátási tényező a szerkezetet minősíti, minél nagyobb, annál jobb.