Kérdése van? Írjon nekünk: partnerprogram@austrotherm.hu

Menü

Fenntartható(bb) pláza Austrotherm hőszigeteléssel

2022.11.23.
Lecke

Tizennyolcadik alkalommal szervezte meg az Építészfórum csapata a Média Építészeti Díját, azaz a MÉD-et, amelynek fő célja, hogy a kortárs magyar építészet legjavával ismertesse meg az érdeklődő, egyre szélesebb közönséget, nem kizárólag a szakmát gyakorlókra szorítkozva, és hogy megmutassák: lehet szórakoztatóan, egyszerűen és közérthetően beszélni az építészetről. 

A jeles építészeti eseményhez csatlakozott az Austrotherm Kft., idén is főtámogatói szerepben. A MÉD díjak átadására 2022. november 12-én a Nemzeti Uránia Filmszínházban került sor. A hőszigetelő anyag gyártó vállalat képviseletében Kruchina Sándor, vezető szaktanácsadó adta át a MÉD Energiahatékonysági Különdíját. Idén az innovatív építészeti megoldásokat megcélzó, fenntarthatóságra törekvő ETELE Pláza tervezői részesültek az elismerésben. Buda új bevásárló- és szórakoztatóközpontjának kivitelezéséhez Austrotherm hőszigetelő anyagokat használtak.

2022.11.12., Uránia Budapest, MÉD gála

Projekt adatok:

Felelős tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Vámossy István

Tervezés éve: 2016

Építés éve: 2021

Felhasznált Austrotherm anyagok:

Kívül kemény, geometrikus formák, belül lágy, puha vonalak: mintha egymásra pakolt ajándékdobozok lennének – így jellemzik a házat a tervezők, amivel a megbízói szándéknak kívánnak megfelelni, „minden nap karácsony" élményt nyújtva. A külső és belső közötti kontrasztot az épület külső rétegeként felkerült hártyaszerű burkolat teszi lehetővé, ami teljesen független a belső terek szerkezetétől, struktúrájától, ennek megfelelően szabadon alakítható és formálható. A cél magától értetődő: mivel a bevásárlóközpontokra funkciójukból adódóan jellemző, hogy tömör a külső homlokzatuk, ezért logikus lépés, hogy ezen legyen valamiféle játékosság. A külső forma egyfajta jellé válik, ajándékdoboz-szerűségével utal a belső funkciókra – a vásárlás élményére – egyúttal geometrikus formavilágával a környező lakótelepek paneltömbjei is visszaköszönnek benne.

Az ETELE Pláza tervezése során a Paulinyi & Partners építészei számos korszerű technológiai megoldást bevetettek annak érdekében, hogy az épület üzemeltetése fenntartható módon tudjon működni. Megújuló energiaforrásokat alkalmaztak, hőszivattyús hűtőgépek gondoskodnak a hőmérséklet energiahatékony szabályozásáról, igyekeztek a szükséges energiamennyiség igényeit is csökkenteni, valamint több szinten is zöldfelületeket helyeztek el, amik védelmet nyújtanak a túlmelegedés ellen.

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszod!
A kérdéseket helyesen megválaszoltad, a jutalmad 15 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizd a válaszaid!
Egy, vagy több kérdésre nem válaszoltál, vagy hibás választ adtál!

Kérlek jelentkezz be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszaid!

A Média Építészeti Díja gálán a főtámogató Austrotherm Kft. az Aréna Pláza tervezőit díjazta Energiahatékonysági különdíjával.

A Média Építészeti Díja gálát idén 18. alkalommal rendezték meg.