Kérdése van? Írjon nekünk: partnerprogram@austrotherm.hu

Menü

Hőszigetelés = azonnal megtérülő befektetés

2022.06.01.
Lecke

Magyarországon a lakásállomány korszerűsítése hordozza a legnagyobb energiamegtakarítási potenciált. A lakóépületek felelősek a teljes végső energiafelhasználás mintegy 34-35%-ért, miközben kétharmaduk energiahatékonysági szempontból korszerűtlen.

 

Ha egy, a hetvenes-nyolcvanas években épített átlagos „Kádár-kockát” veszünk alapul, a gyenge hőszigetelésnek köszönhetően az épület belső falainak hőmérséklete télen 12-13 fok is lehet. Az emberi test sugárzásos hővesztesége viszont fokozott lesz a nagy kiterjedésű hideg felületek felé, így a lakók hőérzete még megfelelő fűtés mellett is rosszabb lesz ebben a környezetben. Ha a Kádár-kocka tulajdonosai úgy döntenének, hogy a hőszigetelést fejlesztik, akkor nemcsak az épület hővesztesége lenne kisebb, hanem a benne lakóké is! Ezáltal akár a korábbinál 5-6 fokkal alacsonyabb hőmérsékletre is elég lenne felfűteni a lakást a megfelelő komfortérzethez.

Egy ilyen átlagos ház hőszigetelése 16 cm vastag EPS szigetelőlapokkal való korszerűsítéssel a fűtési költségek legkevesebb 40, de akár 80%-kal is csökkenhetnek, ami egy fűtési szezonra kivetítve több százezer Ft megtakarítást is jelenthet. A ház értéke a hőszigetelés fejlesztésével azonnal 15%-kal nő, ennyivel magasabb ára lesz az ingatlanpiacon egy kedvező energetikai besorolású épületnek. 

A fejlesztéssel az életminőség is érzékelhetően javul, hiszen az épületben élőknek nem kell saját lakásukban nyáron megfőni, télen dideregni.

 

Befektetés a jövőbe 

A megfelelően választott hőszigetelés globális befektetés is egyben. A svájci Büro für Umweltchemie több szempontú (többek között a termék élethosszát, az adott gyártási technológiát, a szállítást és az alkalmazást, vagy az újrahasznosítást is figyelembe vevő) 2018-as vizsgálata alapján a grafit adalékos polisztirolhab bizonyult a leginkább környezettudatos választásnak. A különböző vastagságban kapható polisztirolhab hőszigetelő tábláknak az alapanyaga ugyan szerves kőolaj, de a végtermékben ez pusztán 2%-ban van jelen, a maradék 98% nem más, mint levegő. 

 

Mivel ez a lecke korábbi kampányunkhoz kapcsolódik, a kérdések helyes megválaszolása nem növeli az Ön pontszámát.

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszod!
A kérdéseket helyesen megválaszoltad!!

Hibás válasz!
Ellenőrizd a válaszaid!
Egy, vagy több kérdésre nem válaszoltál, vagy hibás választ adtál!

Kérlek jelentkezz be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszaid!

1. Magyarországon a lakóépületek kétharmada energiahatékonysági szempontból korszerűtlen.

2. A megfelelő hőszigeteléssel otthonunk fűtési költsége akár 80%-kal csökkenthető, ez egy család számára jelentős megtakarítás.