Kérdése van? Írjon nekünk: partnerprogram@austrotherm.hu

Menü

Helytelenkedünk

XPS TOP P és XPS Premium P lábazatra

2023.10.25.
Lecke

Különösen kritikus a helyzet a lábazaton, ahol a szigetelő anyaggal szemben nem csak a tartós jó hőszigetelő képesség az elvárás, hanem az alacsony nedvességfelvétel és a nagy mechanikai szilárdság is.

Magyarországon jelenleg több mint négymillió a meglevő lakásállomány, és ezek döntő többsége szigeteletlen, vagy nem megfelelő szigetelésű. A klímacélok elérése és az energiahatékonyság fokozása érdekében radikálisan csökkenteni kell az épületek energiafogyasztását. Szükséges tehát ezek felújítása, hogy a hatékony – vagyis többnyire jelentős vastagságú – hőszigeteléssel csökkenteni tudjuk az energiaveszteséget, a költségeket és az üvegházhatású gázok kibocsátását.
 

AustrothermGraphic-064-02_1200x700_72dpi_WEB-Correction
 
Ez viszont gyakran nehézségekbe ütközik. Régi épületeinket nem arra tervezték, hogy 15-20 cm vastag hőszigetelésbe bújtassuk. Sok esetben fizikailag nem áll rendelkezésünkre annyi hely, hogy hőhídmentesen, esztétikusan és épületszerkezeti szempontból is helyesen alakítsuk ki a részleteket. A tulajdonosok pedig mind hatékonyabb épületeket várnak el a felújítás végén, ezért sokszor kompromisszumot kell kötni. Kicsit hőhidas megoldást választunk, kicsit kevésbé lesz takarékos az épület, kicsit feláldozzuk esztétikai igényünket (az épületszerkezeti megoldásoknál viszont jobb, ha nem feszítjük túl a húrt, mert abból károsodás, tönkremenetel lehet). Szükségünk van tehát a minél hatékonyabb hőszigetelő anyagokra. Olyanokra, melyek egyéb műszaki jellemzői nem rosszabbak, vagyis, hogy az időtállóságot ne kelljen beáldoznunk a hatékonyság oltárán. ÉS szerencsénkre, vannak is ilyen termékek.
 
FB_1200x700_0305_XPS

Különösen kritikus a helyzet a lábazaton, ahol a szigetelő anyaggal szemben nem csak a tartós jó hőszigetelő képesség az elvárás, hanem az alacsony nedvességfelvétel és a nagy mechanikai szilárdság is. Ezen a területen jól teljesítettek eddig az AUSTROTHERM XPS TOP P termékek, melyek hővezetési tényezője 0,035 W/mK körüli.
A nagyobb elvárásnak viszont inkább már az XPS Premium P fog megfelelni, melynek szigetelő képessége 23%-kal jobb (0,027 W/mK). Különösen előnyös a Premium termékek alkalmazása akkor, amikor a falak hőszigetelését is egy prémium hőszigetelő lemezzel oldjuk meg: a GRAFIT REFLEX®-el. Ez utóbbi mellett gyakran azért döntünk, mert az ablakok környékén, a káváknál megint csak a helyhiány miatt egy intenzívebb szigetelőanyagot kell alkalmaznunk.
Ha viszont a homlokzaton relatív vékony a hőszigetelés rétege, úgy a lábazaton se lehet vastag, mert ha az alsó 30-50 cm magas sávban az azonos szigetelési érték érdekében vastagabban szigetelünk, úgy kiugró lábazatot hozunk létre. Ez egyrészt esztétikai szempontból sem megfelelő, másrészt ennek szakszerűen úgy lehet kialakítani, hogy a vastag hőszigetelés a falra rögzített bádoggal takarjuk. Ez családi ház esetében még balesetveszélyesnek is tűnhet – a szépészeti kifogásokon túl. Ahhoz, viszont, hogy a fajlagosan jobban szigetelő téglafal és az alatta levő lábazat tartószerkezetét adó, rossz hőszigetelési képességű beton, zsalukő azonos mértékben szigeteljen, hatékonyabb lábazati szigetelésre lesz szükségünk. Az AUSTROTHERM PREMIUM P alkalmazása megoldja ezt a gondot.

 

 

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszod!
A kérdéseket helyesen megválaszoltad, a jutalmad 15 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizd a válaszaid!
Egy, vagy több kérdésre nem válaszoltál, vagy hibás választ adtál!

Kérlek jelentkezz be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszaid!

1. AUSTROTHERM XPS TOP P lábazati hőszigetelő lemez hővezetési tényezője 23%-kal jobb az XPS Premiup P lemeznél.

2. Az ablakok környékén, a káváknál a helyhiány miatt egy intenzívebb szigetelőanyagot kell alkalmaznunk, ezért is ajánlott a kiváló hőszigetelő képességű Austrotherm Premium P lemez használata.