Kérdése van? Írjon nekünk: partnerprogram@austrotherm.hu

Menü

Hatékony padlás hőszigetelés, saját kezüleg, egyszerűen

Austrotherm Padlap

2022.09.29.
Lecke

Sok gond nyomasztja most a családi házakban lakókat. Az energiaár emelés leginkább őket sújtja, a fűtés költsége ezt a réteget fogja a leginkább érinteni. Erre a válasz csak a ház energiafogyasztásának jelentős csökkentése lehet. Viszont évek óta küzdünk a szakemberhiánnyal, jó mestert hónapokkal előre kell lefoglalni, és bizony a munkadíjak is ugrásszerűen megemelkedtek. A kiút ebből a csapdából csak egy házilagosan is kivitelezhető, szakértelmet nem igénylő hőszigetelés lehet, ami jelentős megtakarítást hoz a konyhára.

Még általános iskolából tudjuk, hogy a hő felfele terjed. Nincs ez másként a házunkban sem, a meleg egy egyenletesen szigetelt házból legszívesebben a tető irányában távozna. Ezért fontos, hogy a padlás, tető jobban legyen szigetelve, mint a fal.

Épületeink átlagos hővesztesége

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a világon az összes hőszigetelő anyag könnyű, sérülékeny, közvetlenül nem járható. Viszont a padlástér tárolási funkcióját nem szívesen vesztenénk el, ráadásul karbantartási céllal néha-néha még akkor is fel kell hogy menjünk, ha erről a területről le is mondunk. A hőszigetelésnek tehát járhatónak kell lennie, a terhelést el kell oszlatni a felületen, ha a nagymama konyhakredencét is fel szeretnénk cipelni a tető alá. Ezt hagyományosan rábetonozással oldják meg, de meglevő padlástér esetén nem tud működni: a háziasszonyok szerint a betonos talicska és a nappali össze nem egyeztethető dolgok. Marad tehát a szárazépítés, ami nem az absztinens kőműves szinonimája.


A legegyszerűbb megoldás a faforgács lapos hőszigetelés, ami Austrotherm Padlap néven kapható a kereskedésekben. Ez bírja a terhelést, a fél négyzetméteres táblák elég kicsik, hogy egy szűk padlásfeljárón keresztül vigyük fel akár egyedül is, és a súlya sem túl megterhelő. A padlásfödémet fel kell takarítani, a nagyobb egyenetlenségeket, mint például a megkötött vakolat csomók, fel kell számolni. Páratechnikai fólia terítése ajánlott, hogy a hőszigetelésben ne tudjon lecsapódni a nedvesség.

 

Mi a PADLAP? 

Az AUSTROTHERM Padlap hőszigetelő elemek olyan kétrétegű, társított hőszigetelő táblák, melyeknek alsó rétege AT-N100 lépésálló polisztirol lemez, felső rétege pedig faforgácslap. Régi és új épületeknél egyaránt alkalmazható padlók, födémek hőszigetelésére. Padlap hőszigetelő lemez kézi szerszámokkal alakítható

Az első hőszigetelő lapot ketté kell vágni, és egy fél táblával indítsuk a sarokban a hőszigetelést. A vágás a szokásos famegmunkáló szerszámokkal lehetséges, de arra számítsunk, hogy a szükséges jelentős hőszigetelési vastagság miatt a kis dekopírfűrészek csak a nedvességálló faforgácslapot vágják ketté. A hőszigetelést már cekásszal vagy rókafarkú fűrésszel lehet szabni.

A táblák szoros illeszkedés érdekében félfalcos kialakításúak, némi kalapálással a hőhídmentes kapcsolódás megoldható. Az egyes elemeket épp a szoros illeszkedés miatt nem szükséges összeragasztani, különösen akkor nem, ha későbbiekben szeretnénk beépíteni a tetőteret. Végleges szigetelés esetén a táblákat kevés poliuretán bázisú ragasztóval kell összeragasztani.Padlap fektetése

A fél tábla eltolásban elhelyezett lemezek sík, terhelhető felületet hoznak létre, így a padlás tárolásra alkalmas marad a hőszigetelés után is. A munka nagyobb felület esetén is egy hétvége alatt elvégezhető, amit a család hölgytagjai is értékelnek, miként azt is, hogy a száraz kivitelezésnek hála nem kell a kilöttyent betont a konyha kövéről feltakarítani.

 

Termékajánló: https://www.austrotherm.hu/termekek/tovabbfeldolgozott-termekek/austrotherm-padlap-padlohoszigetelo-elem 

Termék adatlapok és teljesítménynyilatkozatok: https://www.austrotherm.hu/letoeltesek/teljesitmeny-nyilatkozatok 

Padlásfödém hőszigetelés: https://www.austrotherm.hu/alkalmazas/padlasfoedemek/padlas-hoszigetelese 

 


Padlap banner: használja ezt a képet vállalati honlapján, social media felületein a termék promotálására! Egyedi méretekért írjon nekünk (partnerprogram@austrotherm.hu), elkészítjük Önnek. 

 

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszod!
A kérdéseket helyesen megválaszoltad, a jutalmad 10 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizd a válaszaid!
Egy, vagy több kérdésre nem válaszoltál, vagy hibás választ adtál!

Kérlek jelentkezz be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszaid!

Megfelelő hőszigeteléssel kevesebb hő távozik épületeinkből, így a kisebb energiafelhasználással jelentős költségmegtakarítást érhetünk el. Épületeinkből a tető felé átlagosan ....... a hőveszteség,

Az Austrotherm Padlap táblák félfalcos kialakításúak, ragasztás nélkül is hőhídmentes padlásfödémet kaphatunk.