Kérdése van? Írjon nekünk: partnerprogram@austrotherm.hu

Menü

Austrotherm szigetelési egypercesek - 3. Nyomószilárdság

2022.10.12.
Lecke

Hőszigetelő anyagokat azért használunk, hogy kevesebb legyen az épületünk energiavesztesége. A termékek legfontosabb paramétere tehát a hővezetési tényező. Az alkalmazás szempontjából viszont a szilárdsági jellemzők még fontosabbak.

Egy könnyen összenyomódó terméket nem tehetünk padlóba, de még a homlokzatra sem. Ezért tudnunk kell, hogy a szigetelőanyagunk milyen terhelést képes elviselni jelentős méretváltozás nélkül.Nyomószilárdság vizsgálat a győri Austrotherm laborban. 

Ezt az expandált polisztirolhabok esetében már a megnevezésben feltüntetjük, így például az Austrotherm AT-N100 100 kPa terhelésre igénybe vehető, vagyis 3 darab vízzel töltött 1 köbméteres IBC tartályt lehet egymásra rakni, míg az AT-N200 esetében ez megkétszereződik. Az előbbit a szokásos lakóhelyiségek, irodák padlójába lehet beépíteni, míg az utóbbi a garázspadló hőszigetelésére is alkalmas.

Ennél nagyobb terhek – például raktárak, hűtőházak – esetében az XPS lemezek jöhetnek számításba, de itt már gyakran statikus bevonására is szükség lehet, hogy kiválasszuk a megfelelő teherbírású szigetelő anyagot.

Az MSZ EN 13163 termékszabvány a 10%- os összenyomódásnál mért nyomófeszültség értékek segítségével határoz meg termékosztályokat pl. EPS 30, EPS 70, EPS 80, EPS 100, EPS 150, EPS 200. Az Austrotherm anyagok termékosztályát, nyomószilárdsági értékét a termékek műszaki adatlapjai tartalmazzák. 


AT-H80 műszaki adatlap

 

Az Austrotherm honlapon termékoldalain megtalálható a termékosztályra vonatkozó információ, az adatlapok pedig letölthetők, így van ez például az AT-H80 homlokzati lemeznél is:

https://www.austrotherm.hu/termekek/austrotherm-eps/austrotherm-eps-at-h80-homlokzati-hoszigetelo-lemez 

 

 

 

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszod!
A kérdéseket helyesen megválaszoltad, a jutalmad 15 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizd a válaszaid!
Egy, vagy több kérdésre nem válaszoltál, vagy hibás választ adtál!

Kérlek jelentkezz be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszaid!

A megfelelő teherbírású szigetelő termék kiválasztásakor az anyag nyomószilárdsági értéke irányadóak.

Nagyobb terhelésnél, például parkoló tetőknél, Austrotherm XPS termékeket ajánljunk.