Kérdése van? Írjon nekünk: partnerprogram@austrotherm.hu

Menü

Austrotherm szigetelési egypercesek - 2. Hőátbocsátási tényező

2022.09.12.
Lecke

A hővezetési tényező az anyagot jellemzi, a hővezetési ellenállás a terméket. De mi fogja megmutatni azt, hogy mennyire szigetel a fal, mi az, ami a szerkezetet jellemzi? Ez a hőátbocsátási tényező, ami minden egyes anyagot és azok vastagságát figyelembe veszi, ami a szerkezetünket alkotja.

Ez is minél alacsonyabb érték, annál jobb.

 

A tervezés során meg kell határozni minden egyes réteg anyagminőségét és vastagságát, és ebből lehet számolni a W/m2K-ben mért hőátbocsátási tényezőt, amit nagy U betűvel jelölünk, ezt szokták például a falak U-értékének is nevezni.

 

Könnyű összekeverni a hővezetési tényezővel, de egészen mást mutat meg. És itt már találkozhatunk előírásokkal, betartandó minimum követelményekkel és ajánlott értékkel is. Falakra például a megengedett legnagyobb hőátbocsátási tényező 0,024 W/m2K, a javasolt érték 0,17. Tetőkre ez valamivel kisebb (mivel a hő felfele terjed).

Az építtető döntése az, hogy a kötelező értéket akarja csak, vagy annál hatékonyabb, energiatakarékos épületet szeretne létrehozni, esetleg a passzívház elvárásait célozza meg. A konkrét értékeket és az ezekhez tartozó hőszigetelési vastagságokat a honlapunkon található kalkulátorral tudjuk meghatározni, vagy offline módon, papír alapon a tilitolival.

 

További infromáció: 

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszod!
A kérdéseket helyesen megválaszoltad, a jutalmad 10 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizd a válaszaid!
Egy, vagy több kérdésre nem válaszoltál, vagy hibás választ adtál!

Kérlek jelentkezz be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszaid!

Az épület egyes rétegeinek anyagminősége és színe határozza meg a hőátbocsátási tényezőt.

A W/m2K-ben mért hőátbocsátási tényezőt